Menu
NOLITJVad är NolitjKunskapLärandeUndervisningNolitj LäromedelsportalOm ossKontakt

OM OSS

Hur allting började

Nolitj har sitt ursprung i att tre gymnasielärare i Västervik för mer än tio år sedan drevs av att förändra innehållet i läromedlen för so-relaterade ämnen. Vi lyckades få bidrag att utveckla en digital läromedelsportal och arbetade dag och natt för att skapa ett lockande innehåll för lärare. Som så många gånger förr var tajmingen inte den rätta och andra projekt kom emellan.

Nolitj stod på paus samtidigt som vi upptäckte litteratur om kognitionsvetenskapliga teorier som gav oss nya insikter om elevers lärande. Efter några år insåg vi att allt vi tänkt om utbildning var i stort sett fel (inte allt förstås, men läraren David Didaus underbara bok Tänk om allt du vet om utbildning är fel? har verkligen ställt till det för oss). Samtidigt som vi radikalt förändrade vår undervisning utifrån rön om hur människor lär, började vi sakta inse att våra läromedelstexter i Nolitj var i linje med dessa rön. När vi fick ett anslag från Helge Ax:son Johnsons Stiftelse för att vidareutveckla läromedlen och bygga den här webbplatsen – som kanske är den första som presenterar de kognitionsvetenskapliga strategierna för en svensk publik(!) – fick vi ny energi.

Motto

Ett av våra motton är att kvalitativa läromedel i stort sett ska vara gratis för elever. Det får inte handla om vilken skola som har bäst ekonomi. Ett annat motto är att digitala läromedel ska vara byggbara för den enskilde läraren så att de sedan kan skrivas ut som häften till eleverna. På så sätt kan de både skräddarsys, ständigt uppdateras och bli lästa på pappersmaterial. Vi vet idag att läsning ändrar karaktär när texter digitaliseras. För de flesta elever innebär det att det koncentrerade läsandet blir mer flyktigt och resultatet blir att djupinlärningen minskar. Vi vill alltså kombinera den digitala världens flexibilitet med det tryckta materialets beständighet och fördelar. Ett tredje motto är att undervisning och skola måste få handla om kunskapsuppdraget där målet är att frigöra individen från okunskap genom kunskaper om omvärlden. Vi vill fortsätta det modernitetsideal som sjösattes i och med upplysningen från 1600-talet.

Vi är alltså ett gäng riktiga utbildningsentusiaster som vill vara med och förändra svensk skola där det behövs. Vi lever utbildning. Vi skissar också på ett Nolitj 3.0 som skulle kunna hjälpa lärare och elever att differentiera undervisningen så att den kan möta eleverna där de befinner sig. Vi hoppas att denna skiss snart blir verklighet.

Ansvarig

Jag som ansvarar för den här webbplatsens innehåll heter Peter Habbe. När jag väl påbörjade mina ämnes- och lärarstudier för snart 30 år sen tändes en kunskapslåga som inte slocknat sen dess. Det mynnade till slut ut i en avhandling i religionshistoria. Idag är jag behörig i ämnena filosofi, samhällskunskap, sociologi och religionskunskap. Min undervisningserfarenhet har jag från högstadiet, gymnasiet och universitetet.

Jag har också författat ett antal läroböcker för högstadiet och gymnasiet. Utöver det har jag haft uppdrag för Skolverket. Jag sitter sällan still i båten och har också hunnit med att vara delaktig i att starta en lokal friskola i Västervik. Dessutom ingår jag i en grupp som tagit initiativet till en ideell förening som vill vara en påverkanskraft i utbildningssverige. Kika gärna in på www.educhange.se.